Za kakovosten proces lepljenja in tudi za kakovosten proces varjenja, je zelo pomembno kako smo pripravili površine.

Čiščenje pred lepljenjem in varjenjem z laserji JETLASER omogoča okolju prijazno brez-kontaktno čiščenje površin. Ne poškoduje površine in ni več potrebe, da bi uporabljali nevarne kemikalije ali pa abrazivne medije za peskanje.


Poleg nežnega čiščenja lahko laser tudi posebej strukturira ali aktivira površino, tako da površina spremeni svojo morfologijo.


Čiščenje pred lepljenjem in varjenjem je še posebno dobrodošlo pri lepljenju

Številni postopki lepljenja kovin, plastike in kompozitnih materialov, za spajanje zahtevajo izboljšano hrapavost na površini.

Energija laserskega žarka je zelo intenzivna in je izjemno fokusirana, zato se lahko na območju obdelovanja na materialu ustvarijo drobne skledaste ali žlebljene strukture. Tako spremenjena površina je odlično pripravljena za boljši mehanski oprijem. Poveča se tudi površinska napetost materiala, kar dodatno pripomore k boljšemu oprijemu lepil.


Zakaj je potrebno površine pred lepljenjem in varjenjem očistiti?

S površin, ki jih bomo lepili, je potrebno najprej odstraniti ostanke predhodne obdelave (maščoba, hladilne tekočine, ločilci…), plasti oksida in zaščitnih prevlek.

Površina osnovnega materiala ostane nespremenjena, saj je koncentracija energije potrebne za odstranjevanje nečistoč, ki jo oddaja laser, bistveno pod pragom ablacije za kovine.

Z upogibanjem svetlobnega snopa, pri katerem se usmerjen žarek impulznega laserja vodi po površini s hitrostjo več m / s, lahko dele obdelamo na točno določen in želen način. Običajne stopnje ablacije se gibljejo med 10 – 100 cm² / s, odvisno od moči laserja in od tega kaj je potrebno očistiti in v kakšni količini/debelini.